Pepparkakscheesecake med vit choklad
Botten
ca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)
ca 200 g pepparkakor
80 g smör, smält
Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor
Garnering
½–1 apelsin, rivet skal
några pepparkakor
Gör så här:
♡ Sätt ugnen på 200 grader.
♡ Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret.
♡ Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
♡ Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min.
♡ Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
♡ Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad.
♡ Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
♡ Bred ut smeten på smulbottnen.
♡ Riv apelsinskalet och strö det på ytan (detta momentet hoppade jag över).
♡ Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor eller vita dekorkulor.